Wat doet de kraamverzorgster

Meld je snel aan via ons aanmeld formulier

Taken van een kraamverzorgster

De kraamperiode is aangebroken! De beschuit met muisjes kunnen op tafel!

Als u net bent bevallen, heeft u tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Daarnaast moeten u en uw partner wennen aan de nieuwe situatie. Een kraamverzorgster is gespecialiseerd in de zorg van moeder en baby in de eerste dagen na de bevalling. De kraamverzorgster leert u hoe u de baby het best kunt verzorgen, geeft voorlichting en zorgt voor het huishouden. Nederland is unieke in deze vorm van ondersteuning voor de moeder en het gezin. Iedereen in Nederland heeft namelijk recht op ondersteuning tijdens de kraamperiode. Er is geen enkele ander land waar vrouwen recht hebben op een verzorgster tijden de kraamperiode

Taken van de kraamverzorgster

De kraamverzorgster is gedurende de kraamperiode de ogen en oren van de verloskundige. Zodra er veranderingen zijn gedurende deze periode signaleert zij de verloskundige. Uiteraard zijn de taken van een kraamverzorger veel breder, wij vertellen u er meer over:

  • Adviserende rol van de kraamverzorgster
  • Verzorging van andere gezinsleden
  • Dagelijkse controle van de baby
  • Geestelijke gezondheid van de moeder
  • Begeleiding bij de (borst)voeding
  • Waarborgen van de hygiëne
  • Basis huishouden

Adviserende rol van de kraamverzorgster

Eén van de belangrijkste taken van de kraamhulp is zorgen dat de ouders zelfstanding de zorg van hun baby kunnen uitvoeren. Een aantal voorbeelden zijn hoe geef je de baby een bad, hoe verschoon je een luier of hoe hou je een baby goed vast. De Kraamhulp, adviseert en demonstreert de juiste handelingen.

Kraamhulp helpt bij de verzorging van andere gezinsleden

Hoe gaat uw partner om met de baby? Snapt hij of zij hoe er voor de baby moet worden gezorgd. Ook andere gezinsleden worden betrokken bij de zorg van de baby en begeleid om op de juiste manier contact te maken. Ook kan het zo zijn dat kraamhulp lichte huishoudelijk taken uitvoert zo dat het gezin de dagelijks routine weer kan oppakken.

Kraamverzorger controleert de baby dagelijks

De kraamverzorgster heeft een signalerende rol voor de gezondheid van baby en moeder. Zo controleert de kraamhulp dagelijks op een aantal punten om de lichamelijke gezondheid van beide goed in de gaten te houden. Deze cijfers worden genoteerd en gedeeld met de verloskundig. Zo worden eventuele probleem vroeg gesignaleerd en behandeld. De dagelijkse controle wordt gedaan op de volgende punten: 

  • Temperatuur
  • Polsslag
  • Borsten
  • Hoogte van de baarmoeder
  • Bloedverlies
  • Eventuele hechtingen en de wond

Kraamzorg taken: Geestelijke gezondheid

De zwangerschap en de bevalling vragen veel van je lichaam en geest. Vooral na de bevalling kunnen je emoties overweldigen zijn, voor iedere moeder is dit net even wat anders. Sommige moeten even wennen omdat de hele hormoonhuishouding veranderd of juist wordt versterkt. Eén van de taken van de kraamhulp is dan ook om een hier een luistert oor te bieden en je te helpen om goed door je emoties heen te komen.

Kraamzorg taken: Begeleiding bij borstvoeding

De meeste moeders geven borstvoeding, het is immers de meest gezonde voeding voor je pasgeboren baby. Ook zijn jullie beide biologisch zo op elkaar afgestemd. Begeleiden bij borstvoeding is één van de taken van een kraamverzorger. Onze kraamverzorgsters hebben allemaal een certificaat Zorg voor Borstvoeding, zo weet jij dat je deskundig advies en begeleiding krijgt.

Kraamzorg taken: Waarborgen van de hygiëne

Hygiëne is essentieel bij de zorg van een baby, daarom staat dit centraal bij alle taken die een kraamverzorger uitvoert. De kraamverzorgster ondersteunt door ieder gezinslid te begeleiden voor een hygiënische omgang met de baby. Ook draagt ze bij aan een hygiënische omgeving voor moeder en kind door te ondersteunen met lichte huishoudelijke hulp.

Kraamzorg en uren

Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over de eerste 8 dagen. Deze 8 dagen staan bekend als de kraamperiode. Afhankelijk van de situatie kunnen de aantal uren worden uitgebreid. Denk hierbij aan jouw gezondheid, die van de baby of het om eerste kind gaat of je bent bevallen van een meerling. De uren kunnen flexibel over doorgaans 8 dagen worden verdeeld. De uren worden overlegd met de verloskundige. De kraamverzorgster zal u begeleiden vanaf het moment dat u thuis bent, na de bevalling in het ziekenhuis. Als u thuis bevalt, assisteert de kraamverzorgster de verloskundige bij de thuisbevalling.

Volg ons op Facebook

Schrijf je nu in

Terugbelverzoek

Vertalen